Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoe word je militair?

Heb je de knoop doorgehakt? Ben je ervan overtuigd dat werken bij Defensie dé job van je leven is? Dan kan je op verschillende manieren contact opnemen met onze medewerkers.

Zij helpen je graag verder met al je vragen over de selectieprocedure en toelatingsvoorwaarden.

 1. Stap 1: kandidaatstelling

  Voor je gaat solliciteren controleer je of je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet voor een job bij Defensie. Toelatingsvoorwaarden

  Leeftijd

  Minimumleeftijd

  Je moet minstens aan de leerplicht voldaan hebben op de dag van de inlijving. Raadpleeg de FAQ op www.mil.be rond de specifieke voorwaarden voor de vervulling van jouw leerplicht.

  Maximumleeftijd

  Voor sommige functies gelden strengere leeftijdsbeperkingen. Je mag op 31 december van het jaar van inlijving volgende leeftijd niet bereikt hebben:

  • Soldaat beperkte duur (BDL): 31 jaar
  • Onderofficier beperkte duur (BDL) niveau B: 33 jaar
  • Onderofficier beperkte duur (BDL) niveau C: 31 jaar
  • Officier beperkte duur (BDL) van niveau A en niveau B: 33 jaar
  • Officier niveau A laterale werving: 50 jaar
  • Piloot: 26 jaar
  • Soldaat bij de Reserve: 35 jaar
  • Officier en onderofficier bij de Reserve: 50 jaar

  Diploma

  Voor volgende functies heb je dit diploma nodig:

  • Soldaat: attest basisonderwijs geslaagd.
  • Onderofficier en Officier: diploma van het secundair onderwijs.
  • Onderofficier op diploma: gevraagde bachelor.
  • Officier op diploma: gevraagde master of bachelor.
  • Officier – verder studeren bij Defensie: een bewijs dat je geslaagd bent in het 1ste of 2de bachelorjaar van de gevraagde studierichting.

  Nationaliteit

  Je moet Belg zijn of inwoner van een land in de Europese Economische Ruimte (EER) of van Zwitserland.

  Taal

  Je moet het Nederlands of het Frans goed beheersen.

 2. Stap 2: solliciteren

  Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kan je solliciteren bij Defensie door je in te schrijven voor een vacature. Je vindt een overzicht van de openstaande vacatures op www.mil.be/nl/vacature.

  Schrijf je online in of neem contact op met Defensie via het Contact Center op 0800 333 48 of een informatiecentrum in je buurt. Na je inschrijving ben je een officiële sollicitant en begin je aan de selectieprocedure.

 3. Stap 3: de selectieprocedure

  Na de inschrijving volgt de selectieprocedure. Om toegelaten te worden tot Defensie moet je slagen voor een aantal tests en proeven. Tijdens deze tests word je medisch, fysiek en karakterieel beoordeeld.

  De medische onderzoeken zijn voor iedereen gelijk. We gaan je algemene medische toestand na, doen een drugstest, onderzoeken je gewicht, je gebit … Zorg dus dat je fit bent en in goede gezondheid verkeert.

  Aan de hand van een basistest gaan we na hoe snel en nauwkeurig jij informatie kunt verwerken. We laten je nadenken over technische kwesties en testen je praktisch inzicht.

  Voor de basistest en de proef praktisch inzicht kan je je voorbereiden. Je vindt voorbeelden van beide proeven op onze website.
  www.mil.be/sites/mil.be/files/files_library/testen_voor_iedereen_5.pdf

  De psychotechnische testen brengen je competenties in kaart. Dankzij de computergestuurde testen komen we meer over jouw persoonlijkheid te weten en waarom je bij Defensie solliciteert. We verwachten een spontaan en eerlijk antwoord van jou op deze vragen!

  Vergroot je kansen en bereid je voor op de sportproeven. Je kan een trainingsplan downloaden op de pagina van de vacature die je aanspreekt. De sportproeven bestaan uit sit-ups, push-ups en een loopproef op een loopband.

  De selectieprocedure sluiten we af met een sollicitatiegesprek. Je krijgt dan de kans om de interviewer te overtuigen dat je over de juiste competenties beschikt om militair te worden. Doe je huiswerk en zorg dat je goed geïnformeerd bent over Defensie en de functie waarvoor je gekozen hebt.

  Let op! Voor sommige vacatures zijn er bijkomende proeven. Je kan die vinden op de jobsite bij de vacature van je keuze. www.mil.be/nl/jobs-interest

 4. stap 4: je inlijving

  Na een geslaagde selectieprocedure word je ingelijfd bij Defensie. Als je als beste door de selectie komt mag je met de opleiding starten. Op de dag van je inlijving onderteken je de indienstnemingsakte en kun je eindelijk aan je droomjob beginnen!