Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wat houdt het beroep in?

Een modern leger heeft nood aan professionele vaardigheden en unieke profielen. Daarom kun je werken bij Defensie niet vergelijken met een job op de gewone arbeidsmarkt.

De omgeving waarin je als militair terechtkomt biedt je de kans om unieke ervaringen op te doen.

Maar een job als militair vraagt ook veel van jou. Zo heb je als militair wisselende werkuren en ben je soms een tijd van huis weg. Daardoor zijn er momenten dat je minder tijd hebt voor vrienden, familie en je sociaal leven. Gelukkig krijg je heel wat in de plaats.

Doordat je nauw samenwerkt met je team tijdens binnen- en buitenlandse operaties smeed je banden voor het leven. Je collega’s zullen al snel aanvoelen als een tweede familie waarvoor je door het vuur gaat.

Waar kom je terecht en waar zal je uiteindelijk werken? Bij Defensie kan je kiezen uit verschillende vacatures op verschillende werkplekken.

Defensie bestaat uit vier componenten waarbinnen je verschillende functies kunt ontdekken met elk hun specifieke opdracht. Dus of je nu gek bent op techniek, je talent als verzorger wil ontwikkelen of een carrière als para of piloot wel ziet zitten; bij Defensie vind je zeker je gading.

Een carrière bij Defensie

Je begint je carrière bij Defensie altijd met een intensieve opleiding. Tijdens die opleiding leer je je kameraden kennen en ervaar je de voordelen van deel uit te maken van een hecht team. Bovendien blijf je bij Defensie je talenten, ervaring en kennis ontwikkelen.

In een latere fase, tijdens een operatie of missie, ontdek je pas écht wat het betekent om militair te zijn. Samen met je collega’s kom je vaak voor onverwachte uitdagingen te staan. Al van bij je opleiding leer je hoe je met bepaalde situaties moet omgaan om samen tot een goed resultaat te komen.

 

Een missie kan heel intensief zijn en vereist veel doorzettingsvermogen, teamwork en een uitrusting van hoge kwaliteit. Om je opdracht tot een goed einde te brengen krijg je de nieuwste materialen en middelen aangepast aan de aard van de opdracht. Intussen ben je niet afgesloten van het thuisfront want je krijgt de kans om contact te houden met je vrienden en familie. En natuurlijk kun je tijdens een buitenlandse missie ter plaatse ook altijd rekenen op een professionele medische en mentale ondersteuning.

Voor, na en tijdens de missies krijg je de kans om jezelf te blijven ontwikkelen. Of je een man of vrouw bent doet er niet toe, iedereen krijgt dezelfde kansen.

Bij Defensie is iedereen gelijk voor de wet.

Verleg je grenzen

Als militair ben je vaak weg en leef je soms in moeilijke omstandigheden. Hoewel we er alles aan doen om de werkomstandigheden veilig te houden is de job van militair toch vaak veeleisend. We verwachten van jou een groot aanpassingsvermogen en de bereidheid om je ook in moeilijkere situaties voluit te blijven inzetten.

Ook dit is het leven als militair:

  • Je fysieke conditie moet continu top zijn. Je moet dus àltijd je beste beentje voorzetten onder eender welke omstandigheden.
  • Je moet kunnen leven in weinig comfortabele omstandigheden.
  • Als militair moet je altijd een heldere geest hebben, zeker wanneer je met wapens omgaat. Drugs en alcohol zijn dan ook uit den boze, dat begrijp je wel.

Wil jij je grenzen verleggen en tekenen voor de job van je leven? Welkom bij Defensie!

 

Lees verder

Hoe word je militair?