Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kampen, trainings- en competentiecentra

Kampen

Kamp Beverlo

Bij deze dienstverlenende eenheid van 185 militairen kunnen militaire eenheden terecht voor trainingen en voorbereidingen op buitenlandse missies m.b.v. schietstanden, oefenterreinen, logement, kantonnement, bivakplaatsen en nog zoveel meer.

Koninklijk Park, 3970 Leopoldsburg

Kamp Elsenborn

Zo’n 150 militairen beheren een domein van 28 km2 dat dienstdoet als trainingskamp. Kamp Elsenborn is de enige plek in België waar militairen alle individuele en collectieve zware wapens van de Landcomponent kunnen gebruiken.

Camp Elsenborn Lager 1, 4750 Bütgenbach

Kamp Lagland

Kamp Lagland is een nationaal competentiecentrum waar militairen opgeleid worden voor militaire operaties in bebouwde zones. Dit kamp beschikt immers over een kunstmatig dorp Asperulange.

Route de Virton, 6700 Arlon

Kamp Marche

In Kamp Marche komen zowel Belgische als buitenlandse eenheden trainen. Daarnaast helpt deze eenheid om de infrastructuur te onderhouden van de militaire kwartieren in Aarlen, Bastogne, Bertrix en Saint-Hubert.

Chausséé de Liège 65, 6900 Marche-en-Famenne

Trainingscentra

Trainingscentrum Parachutisten

270 militairen leiden in dit trainingscentrum Belgische en buitenlandse parachutisten op. Hier kan je ook trainen in vrije val met zuurstofmasker en dropping van voedselpakketten en materiaal. Het trainingscentrum steunt eveneens luchtlandingsoperaties.

Kwartier Onderluitenant Devignez, Kazerne 0, 3290 Schaffen (Diest)

Trainingscentrum Commando’s

In dit trainingscentrum oefenen alle paracommando’s en militairen van andere eenheden op gevechtstechnieken. De technische, tactische en fysieke opleiding voor kandidaat-paracommando’s (met onder meer rotsklimmen) vindt plaats in dit trainingscentrum.

Kwartier Generaal Roman (Arenberg), Rue du Roi Chevalier 13, 5024 Marche-les-Dames (Namur)

Competentiecentra

Voor alle functies binnen de landeenheden is een goede, doorgedreven vorming onontbeerlijk. De Landcomponent neemt daarom bepaalde specifieke opleidingen zelf in handen. Dat komt de efficiëntie enkel ten goede.

560 militairen verdeeld over 2 departementen verzorgen de professionele opleiding van het kaderpersoneel van de Landcomponent. Tactische en technische handleidingen schrijven, de trainingen evalueren, de documenten van de eenheden bewaren en bijwerken, adviseren of advies verzamelen in het buitenland … het behoort allemaal tot de taken van deze departementen.

CC Departement Genie

De professionele opleiding van de genie-eenheden is in handen van het Competentiecentrum – Departement Genie. Deze vormingen behandelen onder meer de bouw en afbraak van infrastructuur of springtuigen, milieubescherming, camouflage en verdediging tegen CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire) dreiging. Er werken hier zo’n 250 militairen.

4 Bataillon Génie/Génie Quartier Adjudant Brasseur, Route militaire 0, 4540 AMAY

CC Departement Manoeuvre

Dit competentiecentrum met ruim 300 personeelsleden fungeert als opleidingseenheid van het Competentiecentrum Landcomponent. Onze manoeuvretroepen volgen hier opleidingen over o.a. het gebruik van wapensystemen en gevechtsvoertuigen ter voorbereiding van operaties. Het kader krijgt hier vormingen over tactiek van de gevechtseenheden.

Kwartier Generaal-majoor Libbrecht, Koninklijk Park, 3970 Leopoldsburg