Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Over de Luchtcomponent

De veiligheid in binnen- en buitenland garanderen, daar staat de Luchtcomponent voor in, samen met de andere Defensie-componenten. Met 2 F16’s bewaakt de Belgische Luchtcomponent het luchtruim (air policing) van ons eigen land, maar sinds het samenwerkingsakkoord in december 2016 ook dat van Nederland en Luxemburg in beurtrol. NH90 Caiman-helikopters van het type NFH komen dan weer in actie bij Search and Rescue-opdrachten aan zee en in het binnenland, voor de opsporing en het vervoer van drenkelingen, vermisten, schipbreukelingen, enz.

Ook voor internationale missies wordt de Belgische Luchtcomponent ingezet, onder meer voor de EU, de NAVO en de VN. Onze F16-gevechtstoestellen stonden bijvoorbeeld in voor bescherming en precisieaanvallen in Afghanistan, Libië, Irak en Syrië en de bescherming van het luchtruim boven de Baltische staten. In Centraal-Afrika rekent men met regelmaat op onze C-130’s.

De toekomst voor de Luchtcomponent ziet er veelbelovend uit. Binnenkort zal de NH90- helikopter volledig operationeel inzetbaar zijn voor buitenlandse opdrachten. De Marine-versie (NFH) zal als vliegend wapensysteem inschepen aan boord van de fregatten, terwijl de transportversie (TTH) de operaties van de Landcomponent zal ondersteunen in alle uithoeken van de wereld. Vandaag al zijn de eerste piloten en technici in opleiding in het buitenland voor de komst van de A400M Atlas, het state- of-the-art transportvliegtuig dat in de komende jaren de trouwe C-130 Hercules- vliegtuigen zal vervangen. Ten slotte bereidt de Luchtcomponent de vervanging van de F-16 voor, als ruggengraat van haar gevechtscapaciteit.

De fundamentele waarden waar onze Luchtcomponent bij elke opdracht op steunt? Professionalisme, teamwork en hoogtechnologisch. Elke schakel is even belangrijk: van piloot tot technicus, van luchtverkeersleider tot ingenieur en van beveiligings- tot administratief en logistiek personeel. Een missie kan enkel slagen als elke schakel het beste van zichzelf geeft.

Lees verder

Onze eenheden