Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Werken bij de Marinecomponent

Op zoek naar een zinvol en uitzonderlijk beroep met de zee als omgeving? Dan ben je bij de Marinecomponent op je plaats. Unieke en onvergetelijke ervaringen wachten je op telkens je uitvaart. De zee – die centraal staat in jouw werkdomein en je nieuwe professionele leven bij de Marine – dwingt respect af, boeit en verrast.

Als marinemilitair lever je een cruciale bijdrage aan het welzijn van de bevolking, zeker in de voortdurend evoluerende wereld waarin economie en zee meer dan ooit met elkaar verbonden zijn.

Bij de Marinecomponent vind je jobs in diverse competentiedomeinen op operationeel, technisch of logistiek niveau. Elk schip is een wereld op zich waar vriendschap, solidariteit, veelzijdigheid en teamspirit van onschatbare waarde zijn.

De Marinecomponent voorziet een professionele opleiding in een hoogtechnologische omgeving. Niet enkel om te starten, maar je hele carrière lang.

Kies voor avontuur en kom aan boord!

De 3 departementen bij de Marinecomponent

 1. Operationeel

  Met een operationele functie zit je midden in de actie. Je werkt vanop de brug, in de stuurhut of in de commandocentrale en waakt over het wateroppervlak om nakende dreigingen meteen te herkennen.

  Dag en nacht wisselen detectoren, communicatiespecialisten, operatoren van wapensystemen en andere experts elkaar af, volbrengen ze de missie en verzekeren ze de veiligheid van het gevechtsschip.

  Mogelijke missies:

  • Detector – verantwoordelijk voor het verzamelen – aan de hand van sensoren zoals radar, sonar en de wapensystemen – van zo veel mogelijk informatie over de eenheden in de nabijheid en dit in een 360°-spectrum rondom het schip. Je waakt erover dat het commando over de juiste informatie en wapensystemen beschikt zodat de opdracht van het schip niet in het gedrang komt. Je assisteert eveneens bij de navigatie van het schip.
  • Maritieme transmissies – de communicatielijnen tussen schepen onderling en met de wal verzorgen. De radio-operator is van belang voor de veiligheid tijdens alle manoeuvres.
  • Nautische dienst – werkzaamheden uitvoeren aan dek, erop toezien dat het dekmateriaal altijd beschikbaar is en dat scheepsmanoeuvres kunnen plaatsvinden.
 2. Technisch

  Onze technici verzekeren de operationele werking van het schip, in de buik tussen gasturbines, dieselmotoren, generatoren en wapensystemen. Zelfs de klimaatregeling en de elektriciteits- en watervoorziening op het schip neemt dit departement voor zijn rekening. Zo kan de bemanning steeds in optimale omstandigheden leven en werken.

  Mogelijke functies:

  • Elektromechanica – controle, onderhoud en herstel van de wapensystemen (sensoren, radar, sonar, kanon, torpedo, raket …) aan boord van de schepen van de Marinecomponent zowel op zee als in de haven, zodat de opdracht nooit in het gedrang komt.
  • Scheepstechniek – controle, onderhoud en herstel van de technische installaties (motoren, hydraulische systemen, pneumatische systemen …) van de schepen van de Marinecomponent op zee en in de haven om technische pannes te vermijden.
 3. Administratief of logistiek

  Kok, logistiek expert of personeelsbeheerder: dit departement waakt over het welzijn van het marinepersoneel aan boord. Zowel tijdens trainingsmissies als tijdens operaties staat het logistiek en administratief team in voor wisselstukken, administratie, boordroutine, medische steun en evenwichtige maaltijden.

  Mogelijke functies:

  • Medische ondersteuning – kwalitatieve medische steun voorzien in de ziekenboeg op het schip tijdens (buitenlandse) opdrachten, dikwijls in moeilijkere omstandigheden.
  • Kok – gevarieerde en evenwichtige maaltijden bereiden voor de bemanning, levensmiddelen ontvangen en bewaren.

Lees verder

Contact